آیا NFT را می شناسید ؟
درحوزه رمزارزها اصطلاحات زیادی مرتب تکرار می شوند که این روزها تبدیل به کلمات رایج حوزه های جدید مالی شده اند.
ابتدا کمی در مورد ارزرمزها یا Cryptocurrency ها صحبت بکنیم تا بتوانیم مفهوم NFT را بهتر و شفاف تر درک کنیم.
هر نوع تبادل مالی نیاز به انتقال وجوه مالی دارد.به طورکلی به سه شیوه می توان یک عملیات مالی را تکمیل نمود.
⦁ روش تهاتریا Bartering :
دراین روش ذینفعان یک معامله تجاری در قبال عرضه یک کالا یا خدمت یک کالا یا خدمت دیگر را دریافت می کنند.
مثلا شخصی مسکن خود را با یک ملک یا خودرو یا زمین و… تعویض می نماید.
در این روش هیچگونه پول یا اوراق ارزش داری جابجا نمی گردد.
⦁ روش خرید و فروش سنتی یا استفاده از ارزهای Fiat :
دراین روش طرفین یک معامله در قبال عرضه یک کالا یا خدمت از ارزهای موجود نظیر ریال، دلار، یورو، یوآن و … جهت انجام تراکنش استفاده می کنند.
⦁ روش خرید و فروش مدرن یا استفاده از ارزهای دیجیتال :
در این روش طرفین یک معامله در قبال عرضه یک کالا یا خدمت از ارزهای دیجیتال جهت تکمیل فرآیند تراکنش مالی استفاده می کنند.
هر نوع پول، سهام و یا دارائی که در سیستم های کامپیوتری دیجیتال ذخیره و از طریق اینترنت انتقال پیدا کند را ارز دیجیتال می گوئیم.
انتقال پول با اینترنت بانک، همراه بانک، سیستم هائی نظیر کارتهای اعتباری، چکهای الکترونیکی، سیستم Paypal و دهها مورد دیگر از زیر مجموعه های این روش مدرن محسوب می شوند.
در سالهای اخیررمز ارزها بشدت مورد استقبال قرار گرفت که خود زیر مجموعه ارزهای دیجیتال می باشند.
ارزرمزها یا Cryptocurrencies :
یک نوع ارز دیجیتال که از طریق بستر انتقال شبکه های کامپیوتری کارمی کند و به گونه ای طراحی شده است که توسط هیچ بانک مرکزی یا دولتی قابلیت نگهداری، مدیریت، کنترل و ردگیری ندارد.
مثالهای زیادی از ارزرمزها در سالهای اخیردر رسانه ها شنیده اید، اسامی نظیربیت کوین، اتریوم، ریپل، کاردانو و …مثالهائی از این نوع ارزها می باشند.
حال پس از یادگیری اصطلاحات اولیه می توانیم در مورد (NFT (Non-Fungible Token ها صحبت کنیم.
بطورکلی در پیرامون ما و در علم اقتصاد هر کالا یا پولی خود می تواند به دو شکل وجود داشته باشد.
⦁ تعویض پذیر Fungable :
آیتم هائی نظیر نفت، طلا، فلزات گرانبها، اوراق بهادار و برخی از سهام ها از این دست فقره ها می باشند.
⦁ تعویض ناپذیر یا Non-Fungable :
دارائی هایی نظیرزمین، بلیط مسابقات یا سینما و کنسرت، نیروی کار و افراد، مستغلات، آیتم های هنری و… جزء فقره های غیرقابل تعویض می باشند.
ولی چه چیزی باعث می شود که یک دارائی تعویض پذیر یا تعویض ناپذیر باشند به چندین فاکتور وابستگی دارد.
به طور کلی دارائی های تعویض پذیردر مقایسه با تعویض ناپذیردارای برخی از ویژگی های ذیل می باشند:
مفهوم بلاک چین ( Blockchain) :
بلاک چین در اصل یک نوع سیستم ثبت و ارائه گزارش می باشد.
در اکثر سیستم های ثبت اطلاعات . یا سیستم های ارائه گزارش اطلاعات ما با یک سیستم متمرکز روبرو هستیم، بدین شکل که همه اطلاعات در یک سیستم متمرکز ذخیره و بازیابی می شود و از ان سیستم می توان انواع گزارش ها را دریافت نمود.
ایراد بزرگ این سیستم ها آنست که اگر این سیستم دچار مشکل شود، کلیه داده ها از بین خواهد رفت. مشکل بعدی آن اینست که اطلاعات توسط ثبت کننده امکان مخدوش شدن دارد و ناظر متمرکز می تواند هر آنگونه که بخواهد داده ها را تغییر دهد.
در سیستم بلاک چین داده ها بین همه اعضاء یک شبکه توزیع می گردد و البته با الگو ریتم خاصی پیشرفته رمزنگاری از هک شدن یا مخدوش شدن آن جلوگیری به عمل می آید.
مزایای این تکنولوژی به همراه قابلیت های جالب آن باعث شده که بسیاری ازرمزارزهای غیرمتمرکز مثل بیت کوین از این فن آوری استفاده کنند.
البته استفاده از بلاک چین به بیت کوین و یا رمزارزها ختم نمی شوند و می توانند در بسیاری ازحوزه ها از آن استفاده نمود،حوزه هائی نظیر بیمه،رای گیری، اطلاعات پزشکی، لجستیک، امن سازی شبکه های اینترنت اشیاء، ذخیره سازی امن اطلاعات و …برخی از این کاربردها را شامل می شود.
و البته یکی از کاربردهای بلاک چین، استفاده از آن در NFT می باشد که در ادامه در مورد آن صحبت می کنیم.
تو کن های غیرقابل معاوضه یا NFT چیست ؟
ارزرمزهایی نظیر بیت کوین، اتریوم قابل تعویض می باشند، به این مفهوم که یک بیت کوین را می توان با یک بیت کوین دیگر و یا هر ارزدیجیتال و یا ارز معمولی معادل آن تعویض نمود.
ولی یک تابلوی نقاشی از یک نقاش بزرگ را نمی توان با یک نقاشی دیگر یا یک اثر هنری دیگرتعویض نمود، مگر آنکه ارزش آن با یک ارز قابل معاوضه محاسبه و تعیین ارزش گردد.
برخی ازمحصولاتی که می تواند بدین شکل بفروش برسد می تواند آثارهنری، عکس، فیلم، موسیقی و بسیاری از سرمایه ها و یا آثار دیجیتال را شامل شود.
فن آوری بلاک چین این قابلیت را به ما می دهد که هرکس بتواند اثر خود را در ای سیستم ؛یرمتمرکز ثبت نماید و در حراجی ها و یا بازارهای مربوط به آن به فروش برساند.
از طرفی حق تالیف اثر نیز می تواند در این سیستم محفوظ بماند و هر بار که آن اثر به مشتری جدیدی فروخته می شود، تولید کننده یا خالق اثر درصدی ازسود فروش اثر را دریافت نماید.
در مقالات بعدی در مورد بازارها و روشهای ساخت NFT و کسب درآمد از آن صحبت خواهیم نمود.
حال که در مورد دارائی های تعویض ناپذیر قدری اطلاعات کسب نمودیم می توانیم در مورد NFT یا Non-Fungable Token ها صحبت کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید